Wat is EMDR Benthuizen, Zoetermeer en omstreken.

EMDR staat voor “Eye Movement Desensitization and Reprocessing” en is een volwaardige en effectieve psychotherapeutische behandelmethode. Letterlijk vertaald betekent het: “door oogbeweging opnieuw beleven van de ingrijpende gebeurtenis(sen), deze ontlading verwerken van de emotionele reacties “. Iedere gebeurtenis die als herinnering een blijvend negatief effect op iemands leven heeft wordt binnen de psychiatrie traumatisch genoemd. Typisch voor een traumatische herinnering zijn de heftige emoties, de levendige beelden en de fysieke reacties daarop. Deze herinneringen worden telkens weer geactiveerd in situaties die lijken op die tijdens de traumatische gebeurtenis. Zo kan later een geluid dat je hoort, een geur die je ruikt of een beeld dat je ziet de beelden en de gevoelens aan die gebeurtenis weer levendig terug brengen. Inclusief alle lichamelijke reacties van toen. EMDR is een kortdurend, cliëntgericht, kent een duidelijke, geprotocolleerde aanpak en heeft een stevige wetenschappelijke basis en wordt veel ingezet bij PTSS.

Wanneer EMDR
Een kleine greep uit de klachten die met EMDR al succesvol zijn behandeld:
- Nare ervaringen uit het verleden
- Ongedefinieerde gevoelens
- Nachtmerries
- Oorlog, geweld, overval ervaringen
- Angstgerelateerde gevoelens
- Zelfbeeld klachten, Zelfvertrouwen klachten
- Paniekaanvallen, angsten en fobieën
- Depressieve klachten

EMDR is een methodiek waar ik als therapeut gebruik van kan maken naast mijn andere specialisaties. Belangrijk in de therapie is om samen te kijken waar de klachten ontstaan zijn of wat de gebeurtenis of gevoelens nu met je doen. Samen zoeken we naar de mogelijke oorzaak. Ook als er geen duidelijke oorzaak is maar wel de klachten, kan EMDR succesvol toegepast worden en maak ik samen met jou een behandelplan. Door de klacht vanuit meerdere mogelijkheden te benaderen is de kans op het verminderen van de klachten groot.

Wat doet EMDR
De EMDR therapie zal er toe leiden dat al die nare herinneringen haar krachten en emotionele ladingen zal gaan verliezen. Hierdoor wordt het voor jou steeds makkelijker om aan zo’n gebeurtenis terug te denken. In bijna de meeste gevallen worden deze beelden en herinneringen vager en kleiner. Tevens kunnen er ook minder prettigere dingen naar voren komen na EMDR sessies. Dit duurt ongeveer 3 dagen. Je kunt dan denken aan nieuwe gedachten en inzichten, die een ander beeld geven op de situatie, zowel positief als negatief. Door al deze effecten zullen de heftige gebeurtenissen steeds meer een plek gaan krijgen in je leven en kom je in een nieuw evenwicht.